Selasa, 19 Jun 2012

Kasih Sayang Kepada Kekuatan Kasih Sayang


Adakah rasa sayang ini palsu atau sekadar permainan yang tidak terjangka ??? Adakah kerana ianya dalam proses pencarian siapa yang akan bertatah dihati ini ??? Manusia banyak kelemahan, lebih-lebih lagi melibatkan perasaan dan emosi. Tanpa aku sedar dan terus mempermainkan manusia itu sedemikian rupa. Ada manusia tidak perlu menunggu kehadiranya kerana manusia yang berada disekeliling ini akan menjadi tempat persinggahan hanya untuk sementara waktu.

Apabila teringat memori lama semasa zaman kegemilangan penuh kejahilan aku dahulu. Kesukaan aku adalah merasa makanan yang kelihatan sedap dipandang. Semasa awal perkenalan aku, sewaktu pulang bercuti dengan Anak Kampung dan Abang Chik pertama kali menjejakkan kaki aku di tempat itu... Nasi goreng itu menjadi juadah makan sarapan pagi. Pertama kali aku merasa masakan itu, tersenyum lebar apabila mengetahui orang yang masak nasi goreng seorang diri tanpa ada orang yang membantu. Bangun awal pagi tanak nasi kemudian goreng pulak nasi tu untuk menjamu aku serta kawan-kawan aku. Nasi goreng yang seroi dan kering sampai buat aku tersedak untuk telan bersama serunding dan kacang.
Memang betul kadangkala peluang akan datang sekali sahaja dalam hidup ini. Peluang yang datang kemudian tidak sama seperti yang pertama kali dahulu. Peluang yang datang untuk membina bahagia itu cuma sekali dalam perhubungan ini. Sewaktu tengah mengidam nak makan Kuih Batang Buruk, sanggup gentel tepung satu-satu ada yang kecil ada yang besar untuk buat batang buruk di kampung kemudian balik pekan hantar kuih batang buruk untuk aku makan sewaktu itu. Orang sama yang menemani aku makan kuih batang buruk ini iatu Anak Kampung dan Abang Chik. Kuih Batang Buruk yang rasa manisnya teramat manisnya seperti manisnya perhubungan aku dipertengahan.
Sewaktu pulang semasa Egypt Protest (Revolusi Mesir), merupakkan hari yang sepatutnya menggembirakan tetapi ianya bertukar menjadi penghujung perhubungan aku. Benda yang sama berulang kembali dan aku tersepit dengan manusia-manusia disekeliling yang aku sayang sewaktu ini. Benda yang sama aku cuba lalui penuh tanpa drama atau lakonan untuk mengembirakan manusia yang berada disisi aku ini. Buat kali terakhir aku dapat merasa cucur buah sukun yang digoreng. Terasa seperti sakitnya urat-urat dibadan apabila makan buah sukun yang berbisa. Aku cuba belajar membuang perkara yang menyakitkan hati ini jauh-jauh, masih ada perkara yang lebih berharga untuk aku kejar di dunia ini.
 

@#$%! ~ Cinta pertama tidak semestinya akan membawa kepada kemanisan kasih sayang, mungkin cinta yang seterusnya akan membawa kepada kekuatan kasih sayang.Tiada ulasan: