Jumaat, 13 April 2012

Sabarlah Wahai Hati.Mungkin aku yang belum cukup bersabar untuk menghadapi apa yang berlaku di depan mata tapi sukarkah bagi dirinya untuk hormati aku sebagaimana aku cuba hormati dirinya ??? Kadang kala aku tidak faham kenapa orang lain tidak dapat untuk hormati perasaan pihak yang satu lagi walaupun kita telah cuba sedaya upaya memahami perasaan dia.

Memanglah kita tidak akan dapat puaskan hati semua pihak tapi sekurangnya kita cuba untuk membuat dia selesa apabila berada dengan kita. Contohnya, bila seseorang itu penat janganlah mencari pasal buat beberapa  perkara  annoying depan dia seperti buat bising dan gelak kuat-kuat bagai nak tercabut anak tekak.

Ataupun contoh lain, bila orang lain tengah tidur, tolonglah hormati orang yang sedar tidur. Janganlah masa tu pergi karaoke depan dia pulak. Cubalah fahami keadaan orang lain sama. Selama ini rasanya aku cuba untuk bersabar dan terus bersabar tapi kadang-kadang kesabaran ini semacam sudah tidak dapat di kawal lagi.

Tapi walau macam manapun, aku masih perlu bersabar. Biarlah kesabaran yang semakin menipis ini  terus ada dalam diri selagi termampu.

Tiada ulasan: