Ahad, 29 Ogos 2010

AKU dan DIA mahu bercinta sampai ke SYURGA I

LUSA akan masuk bulan September...
ESOK 31 Ogos 2010, hari yang paling penting dalam sejarah Malaysia. Moga akan berterusan keakhirnya, selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-53.

Bagi diri aku yang lemah ini  ingin berkongsi pendapat mengenai tentang kemerdekaan. Dengan sangat senangnya hati aku mendengar cerita-cerita yang diperkatakan oleh rakan-rakan sepengajian aku di universiti.

Senang hati kerana mereka memilih pernikahan, bukan perzinaan.


Jauh mana merdeka hati, jiwa, akal, nafsu dan segala yang berkaitan diri??? pikir-pikirkan, hari ini isu yang didengari mengenai gajala yang tidak sihat berlaku. Ramai yang memilih untuk tidak terikat dengan komitmen dalam rumahtangga. Lalu memilih jalan singkat untuk melempiaskan nafsu yang digebu-gebukan saban waktu.

Tetapi perkahwinan bukanlah tujuannya hanya hubungan intim ke situ. Bukan untuk seronok-seronok tanpa tujuan. Bukan permainan yang ada game over dan boleh cuba-cuba.

Ia adalah amanah. Amanah besar, beralihnya tanggungjawab dari seorang ayah ke bahu seorang suami.

Dan bagi si lelaki yang bergelar suami pula...
Syurga atau neraka isteri dan isi rumahnya terletak di tangannya. Membimbing pasangan menuju ke syurga seperti yang diimpi, bukan termetri dengan kata-kata dan harapan. Ia memerlukan usaha dan pengorbanan. Jalannya sukar dan berliku.

Atmosfera dalam rumahtangga ada panas dan sejuknya. Bersedialah untuk musim-musim itu. Kerana hidup untuk dihargai.

Tetapi bahagia ada di mana-mana. Pilihlah untuk bahagia. Moga diri kita dapat mampu mengubahnya.kekuatankasihsayang --- kodiang, kedah.

Tiada ulasan: